Jakość, smak i tradycja

Czy w Starogardzie można zjeść dobry chleb? Jak najbardziej. Wyłącznie naturalne składniki, dobra mąka, zakwas przygotowywany na miejscu, a co najważniejsze ciasto wyrabiane ręcznie przez doświadczonych piekarzy. Pieczywo wysokiej...

Czy w Starogardzie można zjeść dobry chleb? Jak najbardziej. Wyłącznie naturalne składniki, dobra mąka, zakwas przygotowywany na miejscu, a co najważniejsze ciasto wyrabiane ręcznie przez doświadczonych piekarzy. Pieczywo wysokiej jakości i o doskonałym smaku gwarantuje Piekarnia Gama.

Chleb i bułki codziennie znajdują się na naszych stołach. Niecodziennie zastanawiamy się jednak nad tym jak wygląda proces ich powstawania. Pierwszym etapem produkcji wyrobów piekarniczych jest złożenie zamówienia na odpowiedni rodzaj i ilość surowca oraz prawidłowe przechowywanie go w magazynie. Podstawowym surowcem do produkcji pieczywa jest oczywiście mąka, która powinna spełniać wszystkie normy jakościowe, czyli zawierać odpowiednią ilość glutenu, odpowiedni zapach, smak oraz wilgotność. Wszystkie te parametry powinny być zgodne z Polskimi Normami i udokumentowane przez producenta stosownymi laboratoryjnymi świadectwami jakości. Piekarnia Gama w procesie produkcji od wielu lat używa mąki z tych samych niewielkich młynów.

Do produkcji pieczywa wykorzystuje mąkę pszenną, żytnią, razową oraz wodę, drożdże i sól. Dodatkowo, w zależności od rodzaju wyrobu, dodawane są różnego rodzaju płatki, ziarna (np. słonecznika, czarnuszki, czy siemienia lnianego). Pieczywo cukiernicze uzupełniane jest o dodatki w postaci: cukru, marmolady i białego sera.

W procesie produkcji używane są urządzenia i maszyny piekarnicze, takie jak mieszałki z dzieżą, garownie, czy piece. Jednak podstawą i cechą charakterystyczną wyrobów Gamy jest doświadczenie piekarzy oraz praca ich rąk. To właśnie ich rzemiosło stanowi o jakości pieczywa. Sprawia też, że każdy bochenek, bułka bądź drożdżówka są innego kształtu i wypieczone w różnym stopniu.

Bardzo ważnym zadaniem jest odpowiednie dozowanie składników. Piekarz powoli przesiewa przez specjalne sito mąkę do dzieży w celu jej napowietrzenia i usunięcia ewentualnych drobnych zanieczyszczeń. Następnie dodaje kolejne składniki: sól, drożdże, wodę i oczywiście naturalny zakwas chlebowy. Zakwas ten wytwarzany jest kilka dni wcześniej, a jego receptura (choć to tylko mąka żytnia i woda) jest tajemnicą piekarza. Dzięki naturalnemu zakwasowi pieczywo z Piekarni Gama ma swoisty, niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję.

Kiedy wszystkie składniki znajdują się w dzieży, piekarz przystępuje do mieszania ciasta. Kluczowe znaczenie ma tu czas i intensywność mieszania. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, piekarze rozpoczynają kolejny etap wypieku chleba. Najpierw odważają kęsy ciasta i przystępują do ich ręcznej obróbki. Polega ona na zaokrąglaniu („werkowanie”) i wydłużaniu („lęgowanie”) kęsów.

Jak już wspomnieliśmy, w Piekarni Gama czynności te wykonywane są ręcznie, ponieważ najważniejsza jest jakość pieczywa. W większych piekarniach w tych wszystkich czynnościach piekarzy wyręczają maszyny i automaty. Chleb i inne rodzaje pieczywa są równe, tak samo wybarwione, ale pozbawione wartości i odpowiedniego smaku. Nigdy nie dorównają chlebowi wytworzonemu ręcznie.

Na kolejnym etapie produkcji uformowane kęsy ciasta piekarze układają w specjalne wiklinowe koszyki lub foremki, odpowiednie dla wybranego rodzaju chleba. Dzięki nim rosnące ciasto chlebowe zyskuje idealną formę, Ułożone w koszyki ciasto trafia na wózki i wjeżdża do tzw. garowni.

Garownia to zamknięta komora, w której panują idealne do wyrośnięcia chleba warunki, czyli właściwa temperatura i wilgotność, która nie pozwala na wysychania ciasta. Te warunki powodują aktywację drożdży i wytwarzanie większej ilości dwutlenku węgla, niezbędnego do odpowiedniego wyrośnięcie ciasta.

Po zakończeniu procesu rozrostu ciasta, piekarz wyciąga jeszcze surowe, ale już wyrośnięte bochenki z garowni i wyjmuje je z koszyków, po czym każdy bochenek smaruje pędzlem z zimną wodą, aby po wypieku uzyskać połysk oraz charakterystyczną popękaną w kostkę skórkę. W tej fazie bochenki są również nacinane.

Następnie piekarze przystępują do włożenia ich do pieca przy użyciu specjalnych drewnianych łopat. Po określonym czasie (w przypadku chleba nie mniej niż 40 minut) z pieca wyciągane są gorące bochenki. Układa się je na wózki, sprawdza pod względem jakościowym i wystawia do lekkiego wystudzenia.

Następnym krokiem jest układanie w koszach chlebowych. Później zostaje już tylko załadunek do samochodów, które dostarczają je do placówek detalicznych.

W Piekarni Gama oprócz wypieku kilku gatunków chleba produkowane są różnego rodzaju bułki i ciastka drożdżowe. Praca odbywa się w porze nocnej, aby świeże pieczywo było rano dostępne w sklepach.

Wyroby piekarni powstają na naturalnym zakwasie chlebowym, metodą rzemieślniczą. Produkcja oparta jest na istniejących od wielu dziesięcioleci, tradycyjnych recepturach, które pozwalają zachować wysoką jakość. Takie pieczywo musi mieć wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe.

Z szerokiego wachlarza wyrobów Piekarni Gama polecamy:

  • chleb zwykły

skład: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól

  • chleb orkiszowy

skład: mąka żytnia, mąka orkiszowa, mąka pszenna, sól, drożdże, zakwas żytni

Orkisz to jedna z odmian pszenicy. Oprócz wspaniałego, lekkiego orzechowego smaku jest bogaty w skrobię i białko, dlatego zaleca się go w żywieniu dzieci, które często chorują. Zawiera błonnik, który wspomaga przemianę materii. Orkisz ponadto działa na organizm wzmacniająco – wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega także powstawianiu kamieni żółciowych. Dieta orkiszowa obniża poziom cholesterolu we krwi, poleca się ją osobom zagrożonym miażdżycą, a także po przebytym zawale.

  • chleb razowy

skład: mąka żytnia, mąka pszenna, drożdże, sól

Chleb razowy to tzw. ciemne pieczywo. Zawiera błonnik i jest źródłem węglowodanów złożonych, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.

  • chleb wiejski

skład: mąka żytnia, mąka pszenna, drożdże, sól i płatki ziemniaczane

Chleb wiejski produkowany jest metodą tradycyjną, na bazie naturalnego zakwasu chlebowego, bez konserwantów. Dzięki temu uzyskuje niepowtarzalny smak i zapach. Płatki ziemniaczane używane w produkcji chleba wiejskiego wpływają na utrzymanie długiej świeżości.

  • bułka grahamka

skład: mąka pszenna, mąka żytnia grahamka, drożdże, sól i trochę cukru

Pieczywo graham zalecane jest osobom, które pragną racjonalnie się odżywiać. Bogate w składniki mineralne – wapń, magnez, cynk, żelazo, w witaminy z grupy B oraz E, Graham zawiera dużo błonnika pokarmowego. Można zaliczyć go do produktów o charakterze profilaktycznym w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, miażdżyca, otyłość.

  • bułka sojowa

skład: mąka żytnia, mąka pszenna, płatki owsiane, nasiona słonecznika, lnu i sezamu, sól i drożdże

Płatki owsiane znakomicie działają na serce, obniżają poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. Działają przeczyszczająco. Nasiona lnu są bogate w witaminę E, cynk, kwas tłuszczowy Omega-3. Pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, a także wysoki poziom cholesterolu. Nasiona słonecznika zawierają potas, żelazo, magnez i witaminę E. Obecny w słoneczniku cynk poprawia pamięć i koncentrację. Soja obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nasiona sezamu posiadają w składzie mnóstwo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i kwasu Omega-6, zawierają wiele witamin i całą gamę minerałów.

Kategorie
Wiadomości
Komentarze

Dodaj komentarz

*

*

POWIĄZANY